Vår första öl uppstår igen!

Året var 2006. Vi drev en liten medlemspub vid Tunafors fabriker, men drömde om ett bryggeri. Då hittade vi ett företag i Vilsta industriområde som hade ett 200 liters bryggverk stående. Vi fick hyra in oss och våra fyra bryggare satte igång. Det tog 24 timmar, men sen hade vi vår allra första öl! Det blev en amerikansk pale ale, symbolen för den nya mikrobryggerivågen. Vi döpte den till Bälgviken eftersom flera av bryggarna bodde där. Hanna Ukura tog en bild på pappa Artos eka och gjorde etiketten. Kunderna i puben jublade och drack upp hela batchen. Så här beskrev vi den då:

”Bälgviken är en frisk och fruktig amerikansk pale ale med tydliga citrustoner i både smak och arom. Beskan är markerad och hänger kvar länge i gommen och övergår i en torr avslutning.
Bälgviken är bryggd på pilsnermalt och en liten mängd karamellmalt. Humlet är till största delen amerikansk Cenntennialhumle från USA som samt en mindre mängd engelsk Fugglehumle.
Som all vår öl är den opastöriserad och ofiltrerad.”

Sedan dess har vi fortsatt brygga. Den första ölen i eget bryggverk var Oktoberfestölen 2007, men amerikansk pale ale har vi fortsatt med genom alla år. Just nu heter den Eskilstuna ekologisk pale ale.
Då var vi Sveriges 20:e bryggeri. Idag finns omkring 400 bryggerier i Sverige. Tiderna förändras, men vi tycker det är dags att påminna om hur det var. Vi har letat fram receptet och Robin har bryggt en liten sats av Bälgviken. Ni som var med då, kom förbi och passa på att minnas! Ni som inte var det är välkomna att få en klunk historia i puben! Ölet finns ingen annanstans.