Varje vecka – Veckans belgare!

Eskilstuna Ölkultur sätter den belgiska ölkulturen högt och brygger bland annat Eskilstuna Tripel, Eskilstuna Belgisk IPA och Södvik Säsong. I bryggeriets pub har alltid funnits många belgiska gästöl. Det är därför ett naturligt steg att bli Belgoklubbens ambassadörspub och kunna erbjuda våra gäster en ny belgisk öl varje vecka.
Veckans belgare betyder att vi är en av Belgoklubbens ambassadörspubar där vi varje vecka har en ny 75-centilitersflaska från Belgien att erbjuda. Vi väljer bland Belgoklubbens stora urval av öl. Du ser på bardisken vilken flaska vi har. Vi testar genom att ta in sex flaskor varje vecka så vänta inte att pröva!
Denna vecka:
Big Mama stout, 8,0 ABV
NovaBirra är ett fantombryggeri som drivs av en italienare i exil. Med en nuvarande bas i Braine l’Alleud strax söder om Waterloo i vallonska Brabant lever och missionerar Emanuele Corazzini i ölets tjänst. Förutom bryggeriet har Emanuele en ölbutik, han anordnar bryggkurser och håller provningar. NovaBirra har fem olika brygder i sin portfölj och dessa bryggs på det superba De Ranke som sedan 1994 varit känt för kvalitet och perfektion. De Ranke brukar krediteras för att ha återinfört humleölen till Belgien och det märks även på Emanueles suveräna öl. Dock är humlen underordnad i denna mäktiga kolsvarta brygd som var bryggeriets första produkt. Den kallas ibland ‘Batch 2’ eftersom har ett nytt recept jämfört med ettan (som bryggdes av Jandrain Jandrenouille) och är något kraftigare. Munfull och torr, välbalanserad som en balettdansör trots eller tack vare hela sex olika maltsorter. Torrhumlad till fulländning och förtjänstfullt smaksatt med kakaobönor från Madagaskar. Nytänkande smakflirt med den nya världen och ett välkommet inslag på de belgiska ölhyllorna. ABV