Patrik Svensk blev Sörmlandsmästare i hembryggning

Patrik Svensk tog första priset i de första Sörmländska mästerskapen i hembryggning. Han hade bryggt en belgisk blonde som vann i hård konkurrens med motiveringen:
”En mycket god och stilren öl med eleganta fenoler, bra maltighet och ren jästkaraktär. Fyllig och värmande och har allt som en blonde skall ha. Leffe kan slänga sig i väggen”
Patrik Svensk brygger i ”en pastakastrull” på 18 liter, men är ingen nybörjare, han har redan tagit hem fyra guldmedaljer i svenska mästerskapen i hembryggning och tävlar även i amerikanska mästerskapen. Ändå sätter han denna medalj högt.

Jag är nyinflyttade i Strängnäs och rankar det här priset högre än att ha kommit till final i USA.

Första pris består av att Svensks blonde kommer att bryggas av Eskilstuna Ölkultur och säljas på Systembolaget på samma sätt som Ölkulturs andra öl.

22 bidrag hade lämnats in av sörmländska hembryggare. I juryn satt Anders Olsson och Lars Ekström, båda bryggare och certifierade öldomare av Svenska Hembryggarföreningen samt Eskilstuna Ölkulturs egen huvudbryggare, Robin Andersson.

–  Kvaliteten var överlag bra, men de tre vinnande ölen stod i en klass för sig, säger Anders Olsson.

På andra plats kom far och son från Eskilstuna som bryggt i en 60 liters panna i 1,5 år.  Åke Sanden och Fredrik Tegfors hade lämnat in sin tripel-IPA. Om den tyckte juryn så här:
”Maltig, humlig och inbjudande, ren, snygg och väl utjäst. En tripel-IPA med alla de rätta karaktärsdragen. Alkoholstyrkan döljs väl av humle och malt. Svår Balansgång på slak lina utan att ramla vare sig åt det maltsöta eller spritiga hållet.”

På bronsplats kom Rune Mårtensson, grundare av föreningen Sköldinge Ölkultur. Han hade bryggt en porsöl som smakade så här:
”Tankarna går osökt till en dag på Sörmlandsleden. Vid en sjö tar någon en knippa pors från en buske och doftar i handen. Fulländad livskvalite, rent och fräscht.”