Lämna dina bidrag till Sörmländskt mästerskap i hembryggning senast 15 maj!!

Vill du att fler än dina närmaste få pröva dina bästa hembryggda öl? Vill du att några som verkligen kan öl ger ett omdöme om din bryggd?
Eskilstuna Ölkultur startades av hembryggare och hembryggarrörelsen ligger oss varmt om hjärtat. Flera guldmedaljer i Hembryggar-SM har varit viktiga för vår utveckling. Vi utlyser därför en tävling: Sörmländska mästerskapet i hembryggning.

Tävlingen utlyses på bryggerikvällen onsdagen 20 februari.
Segraren utses på bryggerikvällen tisdagen den 28 maj.
Vinnande öl bryggs i augusti hos Eskilstuna Ölkultur och lanseras på Systembolaget i december 2019.

Tävlingsregler
Ölen kommer att bedömas i en blindprovning av bryggarna på Eskilstuna Ölkultur. Den som tävlar skall vara hembryggare boende i Sörmland och får inte vara ägare eller delägare i ett kommersiellt bryggeri.
Varje bryggare får lämna in högst tre olika bidrag. Två 33 cl flaskor per tävlingsbidrag. Varje flaska ska vara märkt ölstil t.ex. märtzen eller brittisk brown ale (gärna  enligt Svenska Hembryggareföreningens öldefinitioner http://shbf.se/oeltypsdefinitioner men det är inget krav).
I ett kuvert bifogas namn och adress på bryggaren samt en utskrift av receptet
Bidragen lämnas in på Eskilstuna Ölkultur, Faktorigatan 1 i Eskilstuna under tiden 1 april – 15 maj.

Vinnande öl
Vinnaren deltar i anpassning av receptet till Eskilstuna Ölkulturs bryggverk och är med och brygger ölet i Ölkulturs bryggverk på 1 000 liter. Preliminärt sker bryggningen i augusti. Vinnarölen planeras att lanseras i Eskilstuna Ölkulturs namn och Systembolaget lokala sortiment i december 2019.
Vinnaren deltar i utformningen av etiketten.
Vinnaren kan köpa en volym av ölen till lågt pris som en privatimport genom systembolaget.

Avgränsningar och inriktning
Vi välkomnar öl i många olika stilar, speciellt välkomnar vi bidrag i lite udda och halvt bortglömda ölstilar (SHBF har över åttio olika ölstilar i 2018 års definition). Dock finns några avgränsningar:

  • Ingen syrlig öl. Vi vill inte brygga suröl eller öl med brettanomyces i vårt befintliga bryggverk.
  • Ölen skall vara kommersiellt gångbar. Ölen måste gå att sälja till ett rimligt pris till kunden. Vi vill t.ex. inte ha in bidrag som innehåller 1 kg saffran till 1000 liter öl.
  • Tillgång till ingredienser. Ölen skall bryggas i augusti 2019, och då måste det finnas tillgång till samtliga ingredienser på marknaden. T.ex. så funkar det inte med en öl med färska eller frysta granskott som ingrediens (även om det är väldigt trevligt).
  • Endast starköl. Ölen skall ha en alkoholstyrka över 3,5 vol% för att kunna lanseras på Systembolaget

Frågor runt tävlingen ställs på mail till anders.olsson@eskilstunaolkultur.se