Välkommen till Eskilstuna Whiskykultur

För oss som också gillar whisky

Whiskykultur

Öl och whisky är båda maltbaserade, den ena bryggs, den andra destilleras. Det är naturligt att föreningen Eskilstuna Ölkultur har en sektion som heter Eskilstuna Whiskykultur.

Eskilstuna Whiskykultur är ansluten till svenska whiskyförbundet, SWF, och sektionen bildades 2010. Eskilstuna Whiskykultur är en av tre whiskyföreningar i Mälardalen. De andra är Strängnäs Whisky Society och Motstugans Whiskyvänner i Åker. Tillsammans strävar vi för att utveckla samarbetet så att medlemmar ska få en så bra whiskyupplevelse som möjligt.

Sektionen har som mål att arrangera minst sex whiskyprovningar per år för medlemmarna. En provning kostar cirka 300 kronor per gång, vilket betalas i förväg.
Provningar hålls normalt i puben lördagar klockan 14.00-16.00. Efter provningen öppnar pub och restaurang. Max antal deltagare är 70. Gäster är välkomna att delta på provningar i mån av plats. Gäster betalar 450 kronor och får max delta på två provningar per år.

I medlemskapet ingår en årsprenumeration av en whiskytidning till ett värde av ca 495 kr. Som medlem ges duäven möjlighet till unika buteljeringar och smakprover av många olika whiskys till mycket förmånliga priser. Då och då arrangeras även whiskyresor till destillerier i både Skottland och

För att vara medlem i Eskilstuna Whiskykultur måste du vara medlem i Eskilstuna Ölkultur. Medlemsantalet i sektionen är inte begränsat. Vill du gå med? skicka in en anmälan med namn, adress, telefon och e-post till whisky@eskilstunaolkultur.se så återkommer vi med mer information.

Kontaktpersoner
Sektionen har en en grupp som förbereder provningar:
Klaus Bitschnau, administratör och provningsledare
whisky@eskilstunaolkultur.se
Manuel Pannitteri
Johan Ohlsson
Kenneth Backman
Björn Sandin, Strängnäs Whisky Society

Whiskysektionen har också en Facebooksida med aktuell information.

ESKILSTUNA STOLT WHISKY
produceras av Eskilstuna Ölkultur

och säljs genom whiskysektionen!
whisywebb
Torsdagen den 12 maj 2016 samlades tre personer i Gnesta. Anders, Klaus och Malin fyllde tre ekfat med 62-procentigt destillerat öl. Faten döptes till Tron, Hoppet och Kärleken och ska omsorgsfullt lagras av Eskilstuna Ölkultur i tre år. Därefter är Eskilstunas Stolt Whisky färdig att konsumeras.
Några månader tidigare levererade Anders Olsson, VD på Eskilstuna Ölkultur flera hundra liter öl till Malin Edman på Gnesta Bränneri. Malin destillerade ölet i sin kopparpanna med hjälp av Klaus Bitschnau , ordförande i Eskilstuna Whiskykultur. Han var noga med att det blev lagom mycket av ”svansens” ruffare destillat för att ge whiskyn den rätta karaktären.
Klaus och Anders har också tillsammans besökt Johan Thorslund på Thorslundakaggen i Högsjö och valt ut tre 30-liters ombyggda bourbonfat från Four Roses.
– De doftade så underbart att Anders och jag godkände dem, berättar Klaus.
Eskilstuna Stolt Whisky säljs via Systembolaget till medlemmar i Eskilstuna Whiskykultur. De får möjlighet att teckna sig för en andel ur de tre faten som lagras på olika sätt. Andelen kommer bestå av tre flaskor med 35 cl ur varje fat.

KOMMANDE PROVNINGAR

2017
21 oktober, 2 december
NÄSTA PROVNING 21 OKTOBER
MED JOHAN OHLSSON
Den som håller i rodret denna gång är vår egen entusiast Johan Ohlsson som är en av klubbens tre diplomerade provningsledare genom Svenska Whiskyförbundet. Det blir en smakresa i fotspåren av Skottlandsresan som klubben var iväg på tidigare i somras med en hel del anekdoter och upplevelser som vi vill dela med oss.
Det utlovas en stor spännvidd över smaker, intryck och sinnen.
Johan tar även ett nytt interaktivt grepp på hur en provning kan genomföras.
Lika roligt och lärorikt för både den erfarna whiskykännaren som för nybörjaren.

Vi kör denna med ett maxantal på 70 deltagare. Priset är som vanligt  300:- för medlemmar och 450:- för gäster. Pengarna betalas in på klubbens Postgiro 56 58 61 – 2. Var noga med att märka inbetalningen med hela ditt medlems nr. och P4 för provning nr 4, till exempel 18-P4

SPECIALERBJUDANDEN:
whiskywebb
Vår första egna buteljering!
En unik och fantastisk god Port Charlotte 2011, first fill (fresh) bourbon barrel med lokalt producerad Islaymalt. Det här är en riktigt busig och potent rökwhisky. Port Charlotte kommer ifrån det skotska destilleriet Bruichladdich där Port Charlotte är deras namn för tung rökig whisky. Det fat som vi importerade blev det 264 flaskor av och procenten är kaxiga 64,3% (lite vatten kan behövas)
Så här smakar den:
En söt och lite småskitig rökighet, väl inlindad av rökta charkuterier, mineraliska torra toner, gröna syrliga äpplen och vaniljsöta bourbontoner. Smaken är oljigt rund, rökigheten gör sig påmind utan att ta över och tillåter söta smaker av frukt och rökt korv att komma fram. Söt och balanserad rökig pepprighet i eftersmaken. Den här whiskyn lämnar ingen oberörd.
Pris: 1398kr/st. För beställning via privatimport skickar du ett mail till edition1@whiskykultur.se
Då kommer information om betalning och hur/när den kan hämtas ut.

RÖSTA PÅ ÅRETS WHISKYKROG!
Eskilstuna Ölkultur har blivit nominerade att delta i omröstningen ”Årets Whiskykrog” Diplom och hedersomnämnande utdelas på Svenska Whiskyförbundets årliga convent i samband med Stockholms Beer & Whisky Festival.
13 krogar har nominerats av svenska Whiskyklubbar under våren och den slutliga omröstningen sker på internet 15 september
Rösta här

MEDLEMSFAT
Detta blir klubbens åttonde fat från BOX. Vi har köpt ett fat som kommer att fyllas med råsprit under december/januari och den här gången är fatet på ny amerikansk ek (Quercus Alba). Karaktären som kan förväntas är en rivig whisky med inslag av sotad rök och viss svavelantydan som inte lämnar någon oberörd. Den här är kanske det ”kaxigaste” fatet vi har beställt med slutprodukt som är ett riktigt busfrö

Fatdetaljer:
– Ny amerikansk ek
– Ca 40 liter
– Rökigt recept på råspriten
– Beräknad tid på fat ca 4 år+ så tidigast början av 2021 har vi flaskorna i vår hand
Du erbjuds nu att teckna upp dig för en andel i detta fat. Totalt på fatet är det 20 andelar och varje andel beräknas ge 3 flaskor vid buteljering. Först-till-kvarn principen gäller och därefter blir det kölista ifall någon hoppar av eller dröjer med betalningen