1
1

Konst och musik

PÅ VÄGGARNA I PUBENS KONSTGALLERI

Vernissage 15 februari


FÖRSTA UTSTÄLLNING EFTER 133 ÅR

ANNA JERDÉN F. SANDBLAD 1884 – 1947
Utställning på Eskilstuna Ölkulturs galleri
15.2 – 12.4

Anna Sandblad var prästdotter från Söndrum i Halland. Hon växte upp i fröken Frimans tid när ett fåtal kvinnor kunde utbilda sig om familjen hade pengar. För Annas del betydde det att hon studerade i fyra år vid Högre konstindustriella skolan med teckningslärarseminarium i Stockholm, det som 1945 blev Konstfacksskolan. Hon tog sin examen som teckningslärarinna våren 1910.
Anna Sandblad var jämnårig med Sigrid Hjertén, en av de ytterst få kvinnor som på den tiden lyckades fortsätta sin konstnärliga bana. Själv förlovade sig Anna redan samma vår med Alfred Jerdén, utbildad civilingenjör på Kungliga tekniska högskolan i Stockholm. Hon gifte sig, flyttade till Malmö, fick tre barn och en fantastisk trädgård. Hon levde ett rikt liv, i huvudsak som maka och mor. De flesta av de utställda verken är gjorda under hennes studietid, men hon fortsatte även att måla som fritidssysselsättning, både på porslin och på papper. Hennes motiv var oftast blommor i akvarell. I verken syns den tidens influenser av jugend, man kan även ana ett släktskap med Karin och Carl Larsson.
Anna Jerdén skapade även genom att skriva. Som gift gav hon ut flera illustrerade sagoböcker och barnböcker där hennes egna barns äventyr i sommarstugan vid havet och på cykeltur genom sommarsverige beskrevs.

Anna Sandblad/Jerdén dog endast 63 år gammal. Hon var mycket produktiv och hennes verk finns spridda i släkten både i Sverige och Danmark. Veterligen har hon aldrig ställt ut sin konst. Som hennes sondotter och namne är det en stor glädje att 70 år efter hennes död för första gången få visa en talangfull kvinnas verk för en publik. Tavlorna är inte till försäljning, men njut gärna av farmors vackra blommor!

Anna Jerdén

 

Vi har alltid konst på väggarna i bryggeriets pub.
Vill du ställa ut på Ölkultur? Kontakta vår gallerist:
Janne Svensson, josbok@hotmail.com eller 0730 780 955

Minst varannan vecka har vi musik i puben. Det är alla sorters musik, ofta lokala band, men ibland har mer kända artister och tar inträde. Vill du äta innan musiken – boka bord i restaurangen, info@eskilstunaolkultur.se

SPELLISTA VÅREN 2017

Läs mer om banden

Lördag 8 april

BLEAK OUTLOOK

Lördag 29 april
ROB FARLEY AND THE FAILERS

Lördag 13 maj
SHAPING FATE

Lördag 27 maj
RADIO 16

VILL DU UPPTRÄDA HOS OSS? KONTAKTA:

Daniel Cassel
daniel.cassel@eskilstunaolkultur.se, 016-13 17 14

Anders Rösler
andersrosler@gmail.com, 070-360 52 05